Skip to the content

Vlada FBiH pronašla način da isplati zaostale plate RMU Zenica

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije saopćilo je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pronašla način da isplati zaostale plate RMU Zenica.

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja. Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije ni JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Iz Ministarstva su podsjetili da su ministar Lakić i v. d. direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ovu isplatu dogovorili na sastanku sa predstavnicima Sindikata i uprave rudnika, koji je održan 14. marta 2024. godine u Kaknju.

- Vlada Federacije BiH je svoj dio dogovora ispoštovala i pronašli smo zakonito rješenje za isplatu plata za januar i februar. Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara. Po pitanju budućnosti RMU Zenica možemo reći da je stručni tim snimio situaciju, izradio  elaborat i da će vrlo brzo saopštiti preporuke i daljnje korake vezane za budućnost ovog rudnika – navodi se u saopćenju.

Ministar Lakić je kazao da će se rudnici morati posvetiti poslovanju kako bi se proizvodnja uglja povećala i očuvao elektroenergetski sistem.

- Svjesni smo da se moramo zajednički suočiti sa brojnim problemima i da ćemo rudnike morati dovesti na optimalan nivo. Danas je RMU Zenica u problemima i moramo se potruditi da sutra to ne bude neki drugi rudnik. Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje - istakao je ministar Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina