Skip to the content

Ministar Lakić razgovarao sa direktoricom EBRD-a za BiH: Što prije početi sa realizacijom projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuelom Naessl. Sastanku je prisustvovao i v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Sanel Buljubašić sa članovima Uprave. Glavna tema razgovora bili su projekti koji vode ka dekarbonizaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Kako se navodi, iz EBRD-a su čestitali Ministarstvu i Vladi FBiH na usvojenom setu energetskih zakona, kao i poduzetim aktivnostima na njihovoj implementaciji.

Ministar Lakić zahvalio je EBRD-u na kontinuiranoj podršci projektima u Federaciji BiH. Istakao je da je potrebno što prije doći do konkretnih rezultata saradnje EBRD-a i Elektroprivrede BiH, s ciljem realizacije projekata koji vode ka dekarbonizaciji, a s obzirom na značajne obaveze Bosne i Hercegovine u procesu energetske tranzicije.

Prema riječima direktorice Naessl, u ovoj godini saradnja sa Elektroprivredom BiH predstavlja prioritet u radu EBRD-a. Posebno je istakla projekte koji se odnose na solarnu energiju i u planu su da se realiziraju sa EPBiH. Kako je istaknuto, svrha ovih projekata je što veće korištenje obnovljivih izvora energije.

V.d. generalni direktor EPBiH Buljubašić izrazio je spremnost Uprave tog javnog preduzeća da u najkraćem roku započne realizacija ovih projekata koji bi donijeli dodatne izvore proizvodnje električne energije. Naglašeno je i da oni predstavljaju veću sigurnost u snabdijevanju potrošača električnom energijom. Prioritet EPBiH je aktivan rad na smanjenju emisije karbondioksida, te provedba plana koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka ispunjenju standarda Evropske unije i prema potpisanoj Sofijskoj deklaraciji, saopćeno je Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina