Skip to the content

Ministar Lakić posjetio Elektroprivredu BiH: EP BiH ima maksimalnu posvećenost Ministarstva u prevazilaženju teške situacije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je Elektroprivredu BiH d.d. Sarajevo gdje se sastao sa Upravom ove kompanije na čelu sa v. d. generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem. Tema sastanka su bili izazovi sa kojima se Elektroprivreda svakodnevno susreće u svom radu i teška i nezavidna situacija u poslovanju ove kompanije. Očekivanja su da će EP BiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, za šta je potrebno iznaći opće prihvatljiva rješenja za EP BiH i krajnje kupce električne energije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

- Smanjeni stepen realizacije proizvodnje u rudnicima u odnosu na prethodne godine, povećanje cijena opreme i ostali troškovi direktno utiču i na rad ove kompanije, a posjeta Elektroprivredi je dokaz da je posvećenost Ministarstva maksimalna i da zajedno želimo da pronađemo načine kako prevazići trenutnu situaciju, a da svi budu zadovoljni, kazao je tokom posjete ministar Lakić, naglasivši da je pred Elektroprivredom veoma izazovan period - navodi se u saopćenju.

Ministar Lakić istakao je i važnost kontinuirane komunikacije Elektroprivrede sa predstavnicima rudnika u Federaciji BiH, te bolju saradnju radi osiguranja stabilnosti energetskog sektora što je ključno na putu BiH ka Evropskoj uniji, te finansijskoj pomoći kako Svjetske banke, tako i ostalih međunarodnih finansijskih institucija.

Uprava Elektroprivrede BiH je izrazila svoju zahvalnost ministru Lakiću jer je voljan da sasluša i pomogne u iznalaženju najboljih rješenja za prevazilaženje ove teške situacije i naglasila da je posjeta resornog ministra Elektroprivredi nešto što se dugo godina nije desilo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina