Skip to the content

Puštena u rad vjetroelektrana Mesihovina

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je danas u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih na području jugoistočne Europe i prvu u BiH. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 milijuna eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj - KFW u iznosu od 71 milijun eura, dok je jedan milijun osigurala njemačka vlada. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB.

Za Elektroprivredu HZ HB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 milijuna KM i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obveze, a investicija će biti isplaćena za 15 godina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako ova prva vjetroelektrana u BiH pokazuje kojim putem treba ići.

- Sve zakonske pretpostavke BiH usvaja, ali moram priznati da ih sporije realizira. Ova vjetroelektrana je građena osam godina, ali ovo je početak i put kojim ćemo ići - istaknuo je Novalić i najavio još ovakvih projekata.

Vjetroelektrana Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovat-sati godišnje, vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Puštanju u rad prve vjetroelektrane u BiH nazočili su predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, te brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, diplomatskog kora, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života FBiH i BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na ostvarivanje nadležnosti Federacije u oblastima energije, rudarstva, geoloških istraživanja i industrije.